Dit moet iedereen toch iedereen aanspreken “meer voor minder”. Persoonlijk gaan mijn oren dan spitsen en de radertjes beginnen dan te werken. Want wat is er nog mooier meer verlichting voor minder energie consumeren tegen minder kosten.
Moet licht altijd en overal branden?
Stap een willekeurig gebouw binnen en er brand overal verlichting. Dit is veelal nodig om werkzaamheden uit te voeren of om representatieve redenen. Maar in ieder gebouw zijn ruimtes waar niet de hele dag activiteiten zijn dus hoeft er ook geen licht branden. Maak eens een rondgang door je bedrijfspand en je zult verstelt staan hoe vaak de verlichting overbodig brand. Dus een stuk bewust wording is hier op zijn plaats. Of een technisch oplossing die eenvoudiger te realiseren is dan je denkt.
Sensoren zijn ervoor om energie te besparen
Om verlichting te schakelen zijn er verschillende soorten sensoren beschikbaar. Het ene type sensor registreert beweging, licht/donker, hoeveelheid daglicht, of een combinatie hiervan. Maar in grote lijnen zijn sensoren ervoor om verlichting te schakelen met als doel dat verlichting niet overbodig brand en daarmee veel energie bespaart. De bewegingsmelder is wel veruit de bekendste en bespaart 20% energie. Het licht wordt ingeschakeld als er beweging is in een ruimte en gaat uit op het moment dat niemand meer aanwezig is in die ruimte. Dit type sensor is ideaal voor sanitaire ruimtes, magazijnen, archieven, vergaderruimtes, kantoren, keukens, kantines.
De dag/nacht sensor bespaart 20% energie. Hij is ideaal voor buiten verlichting, de verlichting schakelt automatisch aan en uit als het donker wordt.
Daglicht sensoren besparen 30% energie. Ze worden toegepast om de licht installatie slimmer te maken. De verlichting gaat dimmen als er veel daglicht is en gaat op volle sterkte branden als het minder helder is.
Licht management systemen (LMS)
Lichtmanagement systemen zijn er van verschillende niveaus. Van eenvoudig tot uiterst complex voor grote gebouwen en gekoppeld aan het in een groter geheel van een gebouw management zoals KNX . Met LMS in het bedrijfspand is enorm veel energie te besparen. Besparing die op lopen naar 35% zijn geen uitzondering. Buiten het grotere gebruikers gemak biedt lichtmanagement systemen nog een paar opties die veel voordeel kunnen opleveren. Omdat het een systeem is dat werkt op basis van sensoren kunnen we er veel meer informatie uithalen. Bijvoorbeeld gebruik intensiviteit van een bepaald ruimte, hier kan onderhoud op afgestemd worden. Dat LMS steeds meer gebruikers gemak krijgt, heeft er toe geleid dat het steeds meer toepast wordt. De nieuwste systemen zijn eenvoudig te bedienen met behulp van tablets, bediening consoles of vanaf je smartphone.
Er zijn steeds meer mogelijkheden van eenvoudig te dimmen of tijdschakelingen, het regelen van tuneable white maar ook registreren van branduren of het melden van problemen. Dit alles met als doel energie besparen en een groter gebruikers gemak. Met een Licht Management Systeem brand het licht niet altijd, maar alleen als het nodig is
Nieuwsgierig hoeveel energie kunt besparen met slimme verlichting bel ons voor een vrijblijvend advies.