Energietransitie
Laatst stond ik op een netwerkwerk borrel en daar werd een verhitte discussie gevoerd over de energietransitie. De aanwezigen waren het er over eens dat er wat moet gebeuren maar hoe gaan we dit aanpakken. Dit is de grote vraag die veel ondernemers zich af vragen. De ecologische voetprint verkleinen door het toepassen van duurzame oplossingen. Maar ook bewust omgaan met de energie die je wel nodig hebt en er voor zorgen dat dit zo laag mogelijk is.
Energietransitie met licht
Met de energietransitie is het belangrijk is dat er wordt bespaart op het energie verbruik. Het dus daadwerkelijk terug brengen van het verbruik van gas en elektriciteit. Want hoe minder we verbruiken hoe minder we hoeven op te wekken.
Een eerste stap is dan ook om kritisch te kijken binnen je organisatie wat je kunt doen om dat te realiseren. De licht installatie is hierbij een erg belangrijk onderdeel en helaas vaak vergeten.
Maar ook als de technische installatie nog niet aan vervangen toe is, kan vaak met eenvoudige ingrepen toch energie bespaart worden. Verlichting is een grote energie verbruikers bij bedrijven en instellingen.
Daarnaast zijn er een hele reeks aanpassingen mogelijk, die snel terug te verdienen zijn en ook comfort verhogend zijn. Op de lange termijn is er meer te bereiken, besparingen op onderhoud en vervanging, minder CO2 uitstoot.
Hoe gaan wij om met energietransitie?
Binnen ons lichtadviesbureau komen we regelmatig situaties tegen waar enorme energiebesparingen te realiseren zijn. Een energiebesparing tussen de 50 en 70% is eenvoudig te bereiken door simpel het lichtplan te vervangen. Daarnaast zijn ook besparingen op onderhoudskosten groot. Omdat led verlichting geen onderhoud nodig heeft en minimaal 50.000 branduren meegaat heb je jarenlang een zorgeloos gebruik van verlichting installatie.
In ons lichtadvies geven wij overzichtelijk aan waar de meeste besparingen te behalen zijn en adviseren wij over verschillende oplossingen om uw een zo hoog mogelijk rendement te halen uit het aanpassen van het lichtplan.
Lichtbesturing systemen
Natuurlijk kijken wij verder dan de armaturen die wij plaatsen. Er zijn namelijk met de komst van ledverlichting nog veel meer energietransitie maatregelen toe te passen. Denk aan bewegingsmelders, zo dat je geen verspilling hebt van energie door brandend licht in de kamer waar toch bijna nooit iemand komt. Ook kan het licht gekoppeld worden aan een daglichtregelsysteem of aan timers.
Waarom zou je voor één van deze oplossingen kiezen. Als je dit samen in een systeem doet krijg je enorm veel mogelijkheden. Met kleine aanpassingen in de armaturen is het al mogelijk om diverse oplossingen te combineren. Daarbij zijn de programma’s makkelijk in gebruik.
Wil je meer weten hoe je energie kunt besparen en je gebouwen voorzien van energie besparende verlichting neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Energie verbruik, Ledverlichting, 70% tot 90% besparen, lichtbesturing programma, lichtmanagement, Dali, 0-10v dimmen, Casambi.