Betaalbare B2B led-verlichting

Onafhankelijk advies

Invloed van verlichting

Recentelijk werd een vraag gesteld of verlichting invloed heeft  op het functioneren van mensen.

Uiteraard een interessante vraag waar ik kort op zou kunnen antwoorden met “Ja dat doet licht”.

Maar eigenlijk is deze vraag uiterst complex en is een standaard antwoord niet te geven.

Een feit is dat licht het menselijke functioneren beïnvloed, maar onder invloed van factoren kan licht een negatieve of een positieve invloed geven.

Nou ben ik altijd positief ingesteld (glas is bij mij altijd half vol) dus ga ook voor een positieve benadering.

 

lampje

Licht geeft het menselijke brein allerlei impulsen en signalen die vertaald worden in een actie of reactie.

Want een boutje aan een nippeltje van een transistortje monteren wordt in een duistere ruimte een uitdaging en een goed verlichte ruimte een makkie.

Voorbeeldje: je hebt een kantoor met weinig daglicht en TL verlichting met een warme knusse kleur.

Dit is eigenlijk niet een ideale werk omgeving, want we werken tegenwoordig veel achter beeldschermen en dat vergt, bij het knusse gezellige licht, veel inspanning om toch nog een goede concentratie en productiviteit te komen. Eigenlijk is iedereen tegen 15.30 uur moe en krijgen sommigen hoofdpijn en concentratie en productiviteit is helemaal weg.

Je kan als ondernemer een paar ingrepen doen, om dit dilemma op te lossen.

Eenvoudige oplossing.

De lichtkleur veranderen van gezellig knus naar energiek helder. Deze lichtkleur (4000kelvin) heeft als prettige eigenschap dat mensen zich beter concentreren en daardoor gaat de productiviteit omhoog. (klinkt mij als muziek in de oren). Daarnaast zullen mensen door betere concentratie minder snel vermoeid zijn en zullen gezondheidsklachten minder worden je bent dus een betrokken werkgever. (wordt door iedereen gewaardeerd en levert je indirect het een en ander op).

Ga je een stapje verder dan investeer in energie besparende led verlichting. Deze verlichting heeft meestal een nog grotere positieve bijdrage dan eerder genoemde oplossingen en is goed voor het milieu en is binnen de kortste keren terug verdiend, een energie besparing van 60% is heel realistisch en een terug verdiend tijd van 2½ jaar is niet uitzonderlijk.

Van zelfsprekend kun je de zaak nog rigoureuze aanpakken en ga je kritisch kijken naar de indeling van je kantoor en de verlichting en je gaat voor een geheel nieuw lichtplan, daglichtregelsysteem, aan-afwezigheiddetectie. Je medewerkers en bezoekers zullen onder de indruk zijn van al deze moderne technieken en jij bent hun held. Uiteraard levert deze investering het een en ander op en verdiend zich vanzelf terug. De energie rekening wordt lager, medewerkers kunnen zich nog beter concentreren en onderhoudskosten zijn beheersbaar en klachten over vermoeidheid zullen aanzienlijk verminderen.

Conclusie is dus licht heeft invloed  op het functioneren van mensen.

Ook benieuwd wat binnen uw bedrijf mogelijk is, neem vrijblijvend contact met mij op.

 

0

Geen producten in de winkelwagen.